Vinkkejä

Vinkkejä luontopäiväksi

 

Vinkkejä luontopäivän viettämiseksi, missä päivää voisi viettää vaikka omatoimisesti.

Jos olet kiinnostunut viettämään omatoimista luontopäivää, tältä sivulta saatat lyötää sopivan vinkin tai vihjeen paikasta luontopäivän viettämiseksi.

 

Suomen 100 luontohelmeä
Suomen luonnonsuojeluliiton käynnistämä hanke Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kannusti ideoimaan, kokemaan ja varjelemaan 100 kansallisesti merkittävää luontokohdetta, jotka haluttaisiin jättää myös perinnöksi jälkipolville.

Suomen luonnonsuojeluliitto sai hankkeeseensa yhteensä 160 ehdotusta luontohelmiksi. Kaikki valitut ja ehdotetut luontohelmet esitellään Luonnonsuojeluliiton sivuilla. Valitut 100 helmeä on julkistettu 30.11.2016.

Kohteista on luotu lyhyt yleiskuvaus, joita voi lähemmin tarkastella alla olevan linkin kautta, valitsemalla avautuneelta sivulta oman kiinnostavan kohteen.

Voit tarkastella esitettyjä kohteita sivulla Luontohelmet maakunnittain.

 

Hankkeen tarkoituksena on, (lainaus Luonnonsuojeluliiton sivulta, Suomen 100 luontohelmeä):

”Esitellä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi 100 kansallisesti merkittävää mutta uhanalaista luontokohdetta, jotka haluamme jättää perinnöksi jälkipolville.

Tuottaa juhlakohteissa tai niiden inspiroimana tulkintoja nykypäivän arvokkaista kansallismaisemista ja uhatusta luonnosta taiteen ja ympäristökasvatuksen keinoin uusille kohderyhmille.

Rohkaista kansalaisia, maanomistajia ja sidosryhmiä toimimaan juhlakohteiden säilymisen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen puolesta.”

 

Valitut kohteet esitellään laajemmin Suomen luonnonsuojeluliiton ylläpitämällä omalla sivustollaan, 100 luontohelmeä.
Kohteita löytyy etelästä pohjoiseen, idästä länteen, kohteiden määrän painopisteen ollessa Vaasa – Lieksa linjan eteläpuolella.
Toki, kohteita löytyy myös linjan pohjoispuolelta, mutta harvemmin.
Joka tapauksessa, kohteista saa hienon kuvan ja perustan oman luontopäivän suunnitteluun.
Luontopäivä -sivuston ylläpitäjä suosittelee harkitsemaan näitä kohteita omien luontopäivien retkikohteiksi. Osa on hyviä päiväretkikohteita, osa vaatii useampia päiviä.

 

Geologiset luontokohteet

Geologian tutkimuskeskusken laatima ja ylläpitämä verkkoportaali Geologiset luontokohteet on mitä mainioin luontopäivän suunnitteluapu, jos on kiinnostunut geologiasta, kivistä ja maaperästä.

Portaali koostuu ja sisältää merkittäviä luontokohteita. Siitä löytyy niin paikallisesti, kuin myös kansainvälisesti arvokaita geologisia luontokohteita.

Sivuilta löytyy myös muuta tietoa tai linkkejä geologisiin harrastuksiin.

Lisätietoja: Geologian tutkimuskeskus/Geologiset luontokohteet.

 

Sivu päivitetty 2.2.2017.